maanantai 22. syyskuuta 2014

Arkea Pariisissa - Every day life in Paris

Tänään on kulunut tasan kuukausi siitä, kun saavuin Pariisiin ja asuntooni. Aika on mennyt niin nopeasti. Luentoja on takana kolme viikkoa ja tavalliseen arkeen on jo päästy kiinni. Tai niin tavalliseen, kuin nyt Pariisissa voi päästä. Käyn koulua, teen läksyjä huoneessani, käyn ruokakaupassa tekemässä ruokaostoksia, välillä istuskelen Eiffeltornin juurella ja toisinaan käveleskelen Pariisin katuja. Normaalia arkea siis, eikö? 

Mutta vaikka täällä kuinka ihanaa onkin, ainahan sitä ikävöi jonkin verran kotia, toisinaan enemmän ja sitten taas vähemmän. Perheen ja ystävien lisäksi on myös ikävä asioita mihin kotona on tottunut. Seuraavassa pientä listaa niistä.

Today I have been exactly one month here in Paris and Cité. Time has gone by so fast. We've had three week of classes and now I'm just spending a normal life, to the amount of you can spend in Paris. I go to school, do my home work, do groceries, sit by the Eiffel Tower and ream along the streets of Paris. Normal life, right?

But however nice it is in here, there's always some longing for home, more or less. Along with my family and friends, I miss some stuff you're used to have back at home. I thought to list few.

Fairy - Finnish hand washing liquid

Niin se vaan on, ei ole Fairyn voittanutta. Ruoka-astioita kun yrittää saada puhtaaksi, pitää ensin käyttää paperia ja pyyhkiä ylimääräiset rasvat pois. Sitten vasta pestä. Fairy on Fairy.

Yes, Fairy is the only liquid that actually washes your dishes. There's no better. So in here it's really hard to get all the grease off your dishes.

Pakkauskoot - Packaging 

Kinkku ja juusto ovat pienissä rasioissa pieninä määrinä  kun karkit ja jäätelöt ovat monipakkauksissa. Rakastan jäätelöä, mutta täällä en sitä ole voinut syödä. Kaupoissa ei ole yksittäisiä puikkoja ja minulla ei ole pakastinta. Myös suklaat ovat tuplapakkauksissa. Ehkä tuon jäätelön osalta toisaalta on parempikin pitää pieni tauko. =)

Ham and cheese are in small packages and candy and ice creams are multi packed. I love ice cream but here I can't eat it. Stores don't have any single sticks and I don't have a refrigerator. Also chocolates are double packed. Well, for that ice cream it might be better to have a break. =)



Tuplana 
Doubled



Maito - Milk

Maitoa on kova ikävä, tai oikeastaan laktoositonta maitoa. Muilla maitotuotteilla ei ole väliä, mutta maidon tulee olla laktoositonta. Suomessa laktoositon maito on ihan normaalin makuista. Täällä se on makeaa, kuten Suomessa oli 15 vuotta sitten.. Pitää vaan yrittää saada muualta kalsiumi.

Oh how I miss milk. Or lactose-free milk. Other products don't matter, but milk has to be non lactose. In Finland people drink so much milk that we know how to make a good lactose-free milk. Here it's so sweet, like in Finland 15 years ago. Just need to eat much yogurt and cheese to get calcium.


Tavallista maitoa lämpöisestä
Normal milk sold warm


Syksyn kirpeys - Autumn weather

En varsinaisesti valita näistä aurinkoisista ilmoista, mutta no. Valitanpas. Paita menee vaihtoon joka päivä, koska pihalla hikoaa jatkuvasti. Aina kun kävelyn jälkeen pysähtyy, hiki virtaa pitkin niskaa. Ja vaikka pihalla tämän kestäisi, ei meinaa kestää huoneessa. Keskimäärin huoneessa on ollut lämpötila +28 paikkeilla. Eilen ja tänään on ollut viileämpää pihalla ja nyt olen saanut lämpötilan huoneessa jo 23 asteeseen. Huomenna takaisin tavalliseen.

I don't want to complain about the sunny nice weather, but I must. One shirt per day because you'll sweat so much. First you walk, then the sweat starts dripping. And even if you could handle the heat outside, the room is different thing. There has been approximately +28 degrees in my room. 



Hanavesi - Tab water

Täällä voi täysin juoda hanavettä, aivan kuten Suomessakin. Mutta se ei ole hyvää. Kyllä sitä juo, mutta oman kodin hanaa on jo ikävä. Moni täällä ostaa pullovettä, mutta itse ostan aika harvoin. Tyydyn käyttämään hanavettä. Käytän ne säästetyt pennit mieluummin vaikka Disneylandissa.

You can drink the tab water here, but the taste is not so good. But I don't want to spend my money buying bottled water every day. It would cost way too much in the end. I prefer to use that money in Disneyland. 

Kierrätys - recycling

Tuntuu kamalalta heittää tölkkejä ja pulloja roskiin. Täällä kun ei ole panttijärjestelmää. Muutenkin roskien kierrätys on jotenkin todella kummallista. Samaan saa heittää paperia, alumiinia, pahvia, ym. Lasille on omansa, mutta siinä se taitaakin olla. 

It feels so bad to throw away all the bottles and cans. In Finland we have this recycling system for bottles and cans, so you always take them back to store, where they are being recycled. In here you throw almost all your trash in the same bin. Only class has its own bin. 

Kahvi - Coffee 

Kyllä, Ranska on kahvimaa. Kaikkialla on kahviloita ja kahviautomaatteja. Mutta ikävä on ihan normaalia kahvia tavallisesta kahvinkeittimestä, itse juon kahvini maidolla ja pienellä sokerilla. Café au lait ja muut erikoiskahvit ovat hyviä toisinaan, mutta kuukauden jälkeen jo hieman kyllästyttää. Täällä tavallinen kahvi on espresso, joka on liian vahva.

Yes, France is a land of coffee. There's Cafes and vending machines everywhere. But I miss normal coffee from a normal pot. I do like to have café au lait or some other speciality sometimes, but after month I am getting a bit bored. I drink my coffee with milk and a bit of sugar. In here if you order just a coffee, you'll get espresso which is too strong for me.




10 min koulumatka - 10 min ride to school

Täällä kouluun on hyvä lähteä vähintään sen 45 min ennen tunnin alkua. Vähän reilut puoli tuntia matkaan ja varalla pitää myös olla aikaa. Julkisista ei ikinä tiedä, vaikka täällä hommat pelaakin aika hyvin. Itse tykkään mieluiten varata tunnin matkaan. Kotona on hyvä varata vartin. Matka kestää pyörällä 10 min, sisältäen parkeeraus. Autolla ajaa 5 min jos ei ole kovaa ruuhkaa + parkki ja kävely sisälle 5 min, eli 10 min. Ei paljon tarvitse punnita, kumpi on mielekkäämpi matka.

Here you should head for school at least 45 min before class. Plus 30 min for trip and then some extra. Even though the public transportation here works well, you never know. I like to reserve an hour. At home it doesn't matter if you take a car or bike. 15 min is enough. So, I don't need to tell you which I prefer.

Viimeisenä muttei todellakaan vähäisimpinä, kissit - Last but NOT least, cats



Iina



Aino


Miten näitä karvapalloja ei voisi ikävöidä hullunlailla!
How could you not miss these fur balls like crazy! 

<3

Vaikka tässä on kasa asioita, mitä ikävöin, niin ei ole tarkoitus antaa niiden häiritä oloani täällä. Jäljellä on kuitenkin enää vähän päälle kolme kuukautta, sen jälkeen saan taas halata kissoja ja pestä astioita Fairylla. 

Even though there's a big list of things I miss, I'm not planning to get bothered by that too much. There's only just over three months, after that I can again squeeze the fur balls and wash the dishes with Fairy.


Bonne nuit!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

I´d love to hear what´s in your mind. :)